De top 5 ruimtemissies om naar uit te kijken in 2024.

NASA Europa Clipper

Een langverwachte missie is de Europa Clipper van de NASA. Deze zal een belangrijke rol spelen in het interplanetaire programma van de NASA.

Als alles volgens plan verloopt zal deze missie op 10 oktober gelanceerd worden met een Falcon Heavy raket, maar hij zal er even over doen om zijn bestemming te bereiken. Hij zal pas in 2030 bij Jupiter aankomen, waar hij richting de maan Europa zal reizen. Je herinnert je misschien ook nog de JUICE missie van ESA, die vorig jaar werd gelanceerd. Die gaat ook richting Jupiter, maar zal er nog iets langer over doen. Dit komt doordat de Europa Clipper missie een snellere route zal nemen.

Het doel van deze missie is onderzoek doen naar één van de manen van Jupiter, namelijk Europa. De Europa Clipper zal tientallen keren dicht langs Europa vliegen en gedetailleerde metingen doen. Zo zal hij de ijskap onderzoeken die aan het oppervlak van de maan ligt. Ook zal hij kijken naar de oceaan onder het ijs en naar de samenstelling en de geologie van de maan. Met deze missie proberen wetenschappers voornamelijk het ‘astrobiologisch potentieel’ van Europa te onderzoeken. Dat wil zeggen dat ze proberen te achterhalen of de omstandigheden op deze maan, voornamelijk in zijn oceaan, goed genoeg zijn om eventueel leven te kunnen ontdekken. 

Het zal helaas wel nog even wachten zijn op de resultaten van deze missie. Als alles goed verloopt, komt hij over 6 jaar aan bij Jupiter. Je kan alvast alles over deze missie volgen via deze website: https://europa.nasa.gov/

NASA Viper

Na bijna dertig jaar onderzoek denken wetenschappers nu dat de bodems van de maan honderden miljoenen liters water kunnen bevatten. Maar in welke concentraties? In welke bodemsoorten? En is het water in een vorm die toegankelijk is?

De ‘Volatiles Investigating Polar Exploration Rover’, of VIPER, zal proberen antwoorden op deze vragen te geven vanaf het oppervlak van de maan. Het is zelfs mogelijk dat we via deze missie meer kunnen ontdekken over de geschiedenis van het water op aarde en op andere plekken in ons zonnestelsel. 

Er is helaas nog geen vaste datum voor de lancering van deze rover, maar hopelijk zal deze later in 2024 gelanceerd worden. Dan zal hij tijdens zijn 100-dagen lange missie de maan bestuderen. In zijn missie zal een boor op verschillende plaatsen tot 1 meter onder het maanoppervlak graven waardoor hij de bodem zal kunnen analyseren en hopelijk de samenstelling en concentraties van de bodem bepalen.

Je kan deze missie volgen via de volgende website: https://science.nasa.gov/mission/viper

ESA Hera

De Hera asteroïde missie van ESA is het vervolg op de eerdere DART missie van NASA.

De ‘Double Asteroid Redirect Test’, ofwel DART missie, is in 2022 aangekomen bij het Didymos systeem, met daarin de asteroïde Didymos en zijn maan Dimorphos. Daar vloog de DART missie rechtstreeks op Dimorphos af om te testen of het mogelijk is op deze manier een asteroïde van zijn baan te krijgen. De aankomende Hera missie zal in oktober dit jaar gelanceerd worden om tegen 2026 bij het Didymos systeem aan te komen en de gevolgen van de botsing te bestuderen. 

Als blijkt dat deze missie goed is verlopen, zal deze techniek later misschien gebruikt kunnen worden als planetaire verdedigingstechniek.

Je vindt hier meer informatie terug over de Hera missie: https://www.esa.int/Space_Safety/Hera
Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=MErloMuo55o

The dearMoon Project?

Het project dearMoon is een maantoerisme-missie en kunstproject bedacht en gefinancierd door de Japanse miljardair Yusaku Maezawa.

Het zal gebruikmaken van een SpaceX Starship ruimteschip tijdens een privé ruimtevlucht die een enkele ‘circum lunaire baan’ rond de maan aflegt, dat wil zeggen dat de missie vanaf de aarde richting de maan vertrekt, daar gebruik maakt van de zwaartekracht om rond de maan te kunnen vliegen en dan terugkeert naar de aarde. De passagiers zullen Maezawa zelf en acht andere burgers zijn, daar kunnen één of twee bemanningsleden bij zijn. Het project werd in september 2018 onthuld en zou in 2023 gelanceerd worden. Het is sindsdien uitgesteld totdat de ontwikkeling van SpaceX’s Starship klaar is. Er zijn geruchten dat deze missie in 2024 gelanceerd kan worden, maar dit is dus nog niet bevestigd. 

Het doel van het project is om acht passagiers gratis met Maezawa rond de maan te laten reizen tijdens een zesdaagse tocht. Maezawa zei dat ze verwachten dat de ervaring van ruimtetoerisme de meereizende passagiers zal inspireren in het creëren van iets nieuws. Als dit lukt, zal de kunst enige tijd na terugkeer op aarde worden tentoongesteld met als doel het bevorderen van vrede over de hele wereld.

NASA EscaPADE

De Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers (EscaPADE) zijn een missie met twee ruimtevaartuigen om onderzoek te doen naar het ruimteweer en de atmosfeer rond Mars. De twee identieke ruimtevaartuigen waren origineel gepland voor lancering in augustus 2022, maar er waren nog problemen met de baan die ze zouden volgen dus werd deze lancering uitgesteld. Nu zouden de explorers begin augustus gelanceerd worden, al is er nog geen precieze datum.Zoals altijd kunnen deze missies nog uitgesteld worden dus hou de media in de gaten om op de hoogte te blijven van deze missies.

Wij kijken er alvast naar uit!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.