WIE ZIJN WE?


JVS-Descartes is een jeugdvereniging voor sterrenkunde te Genk, opgericht in 1972. Tweewekelijks organiseren we bijeenkomsten op zaterdag van 18u tot 21u in de Cosmodrome, de volkssterrenwacht van Limburg.

JVS-Descartes probeert door middel van spellen en voordrachten jongeren te engageren voor sterrenkunde en aanverwante wetenschappen. Als jeugdvereniging richten we ons op jongeren van 9 tot 18 jaar en hebben verschillende activiteiten doorheen het jaar, waaronder tweewekelijks onze doorgaande bijeenkomsten, een halloween activiteit en een kerstfeestje, af en toe ook een extra uitstap naar bijvoorbeeld een ander planetarium en uiteraard elke zomer een 10-daags zomerkamp!

ACTIVITEITEN

Bijeenkomsten


Onze doorgaande activiteiten zijn de tweewekelijkse bijeenkomsten in de Cosmodrome. Deze gaan door op zaterdag van 18u tot 21u.
Een bijeenkomst bestaat uit twee delen met een kleine pauze tussen waarin je een drankje kan kopen voor 50 cent. Meestal beginnen we met een actief spel dat zoveel mogelijk buiten doorgaat, dit ook vaak in sterrenkundig thema. Hierna volgt een half uurtje pauze waarna we een interessante voordracht geven over een sterrenkundig of ander wetenschappelijk onderwerp.

Jeugdcursus


De jeugdcursus is de opportuniteit voor jongeren tussen 9 en 14 jaar om kennis te maken met astronomie, ruimtevaart, wetenschap en onze vereniging. Hier leer je allerlei dingen bij over het heelal op een begrijpbaar maar tegelijkertijd toch uitdagend niveau. Dit doen we door onderwerpen zoals bijvoorbeeld zwarte gaten, de oerknal, ruimtevaart, sterrenstelsels en kernfusie uit te leggen op een tastbare manier. Zo zal je bijvoorbeeld hoe kernfusie werkt door zelf met legoblokjes atomen te bouwen en zal je een vaste brandstof raketje kunnen maken en afschieten!.

Lees meer over de jeugdcursus op deze info pagina: Jeugdcursus

Kamp


Als afsluiter van het werkjaar organiseren we jaarlijks een tiendaags zomerkamp. Voor onze kampen zoeken we de donkerste plekjes in het binnen- of uitzonderlijk buitenland. 

Het Descartes kamp staat volgeboekt met leuke binnen- en buitenspelletjes, een trektocht, intrigerende voordrachten en uiteraard met hemelobjecten waarnemen. De leden krijgen voor dit laatste verschillende uitstekende telescopen ter beschikking van de vereniging zelf waarmee andere sterrenstelsels, ontplofte sterren en sterclusters waargenomen kunnen worden.

Zomerkamp 2023 te Heppen:

JVS


De JVS (Jongeren Vereniging voor Sterrenkunde) is de jongerenwerking van de VVS. De JVS zorgt voor de samenwerking tussen de verschillende jeugdwerkingen, ook wel JVS-kernen genoemd, die zich bezig houden met astronomie en wetenschap. JVS-Descartes is één van deze kernen uit Vlaanderen:

JVS-Quasar (Oostende)
JVS-Gentster (Gent)
JVS-Vigilia (Brugge)
JVS-Oberon (Hove)
JVS-Hyperion (Halle)

JVS-Descartes is dus niet hetzelfde als de JVS en ontleent het voorzetsel “JVS” aan het feit dat we aangesloten zijn bij dit samenwerkingsverband. Bijgevolg bestaan er ook twee aparte lidmaatschappen: dat van onze lokale afdeling JVS-Descartes en dat van de Vlaamse overkoepelende vereniging JVS. Onderaan deze pagina lees je daar meer over.

De JVS organiseert jaarlijks 4 activiteiten:

JVS-dag


De JVS-Dag 2018 georganiseerd door JVS-Vigilia te Brugge

De JVS-dag is een jaarlijkse opportuniteit voor een JVS-kern om haar werking voor te stellen aan de bevriende JVS-kernen. Een JVS-dag wordt meestal begonnen met een verwelkoming door middel van een stadsspel om de gastgemeente te verkennen.

Daarna wordt er gegeten en naar een interessante voordracht van een gastspreker geluisterd. Ten slotte wordt de dag afgesloten door filmpjes te tonen die door elke deelnemende kern gemaakt en meegebracht zijn.

U kan deze van vorige jaren hier bekijken: JVS-Dag filmpjes.

Hierna wordt er nog een kleine hap gegeten en wordt er afscheid genomen van de andere kernen. 

Paas Astro Kamp (PAK)


Het Paas Astro Kamp of PAK is het jaarlijkse kamp van de JVS. We trekken dan met alle JVS’ers naar een donkere locatie om ons te gaan amuseren. Dit aan de hand van spelletjes, voordrachten en het waarnemen ’s nachts.

Voor deze activiteit moet u een JVS/VVS lid zijn. U kunt hier meer lezen over het JVS/VVS lidmaatschap.

Zomeractiviteit


De zomeractiviteit is de jaarlijkse “Wildcard” activiteit. Vroeger was deze activiteit uitsluitend de JVS-Zomersport, maar de JVS-Staf heeft hier de afgelopen jaren wat mee geëxperimenteerd. Zo hebben ze al een weekend en een uitstap naar Walibi georganiseerd.

 

Winter Astro ACtiviteit (WAAC)


De Winter Astro Activiteit is de eindejaarsuitstap naar een leerrijke locatie zoals een doecentrum of een museum. De voorbije jaren hebben we verschillende plaatsen bezocht zoals het natuurhistorisch museum, Isotopolis en het Euro Space Center.

Cosmodrome

INSCHRIJVEN

Descartes is onderdeel van de Cosmodrome maar tegelijkertijd ook van de JVS. Dit maakt dat onze lidmaatschappen niet zo simpel zijn als we zelf graag zouden hebben. Lees daarom onderstaande uitleg aandachtig. Indien iets niet duidelijk is, zijn we altijd bereikbaar via leiding@jvs-descartes.org.

JVS-Descartes/Cosmodrome


Als u geïnteresseerd bent, bent u altijd vrij om eens een kijkje te komen nemen op een van onze bijeenkomsten, zie de agenda. Als u meer dan 2 bijeenkomsten wilt komen, vragen we wel lid te worden van de vereniging via de Cosmodrome. Dit lidmaatschap kost €30. Na een inschrijving op de website van de Cosmodrome wordt er automatisch een bevestiging gestuurd via mail met het rekeningnummer waarop de €30 gestort mag worden.

JVS-Descartes is onderdeel van de Cosmodrome. Indien u zich inschrijft bij de Cosmodrome en jonger dan 21 jaar bent, bent u daarom automatisch lid van JVS-Descartes en kunt u deelnemen aan onze lokale activiteiten. Voor bepaalde activiteiten zoals het zomerkamp en andere uitstappen van Descartes vragen we wel om nog bijkomend in te schrijven. Daarover zal u dan op voorhand meer informatie krijgen. Als lid van Descartes/de Cosmodrome geniet u van een groot aantal voordelen, waaronder gratis bezoek aan de sterrenwacht, het gratis kijken van 360° films, korting in de winkel en gratis uitleen van boeken bij de sterrenwacht.

U kunt u via deze pagina inschrijven voor JVS-Descartes/de Cosmodrome: 

https://www.kattevennen.be/nl/cosmodrome/welkom-bezoekers/abonnement/cosmodrome-abonnement-lidmaatschap-jvs-descartes

Wij willen u vriendelijk vragen om ook het volgende formulier in te vullen om zeker te zijn dat wij alle nodige informatie en toestemming van u hebben om het goede werking te kunnen verzekeren: Inschrijvingsformulier JVS-Descartes

Indien u reeds lid bent, krijgt u jaarlijks automatisch een brief opgestuurd om dit lidmaatschap te verlengen, al vragen we ook dan om bovenstaand formulier in te vullen indien u dit nog niet gedaan hebt, zodat al onze informatie in orde en geüpdatet is.

Jongeren Vereniging voor Sterrekunde/Vereniging Voor Sterrekunde


De JVS is de Vlaamse overkoepelende organisatie waarvan Descartes een lokale afdeling is. De JVS organiseert eigen activiteiten in samenwerking met de afdelingen (zie hogerop deze pagina). Descartes is aanwezig op alle activiteiten en is verantwoordelijk voor de begeleiding tijdens de verplaatsing van onze leden naar en van deze activiteiten. De leiding is gedeeltelijk gezeteld in het bestuur van de JVS maar draagt geen directe verantwoordelijkheid voor de activiteiten.

Om te kunnen deelnemen aan haar activiteiten, is het niet verplicht om lid te zijn. Echter wordt dit sterk aangeraden omdat de kost voor elke activiteit een stuk hoger is voor niet-leden. Leden die regelmatig willen meekomen, kunnen zich dus best inschrijven. Het lidmaatschap van de JVS is gelijk aan dat van de VVS (Vereniging Voor Sterrenkunde, waarvan de JVS de jongerenorganisatie is). Bij het JVS-lidmaatschap zit ook het tweemaandelijkse jongerentijdschrift “Astra”  inbegrepen, het maandelijkse tijdschrift “Heelal” (enkel 14+) en de hemelkalender (enkel 14+). Er zijn twee manieren om in te schrijven:

  1. Via de Cosmodrome: wanneer u de brief ontvangt om het lidmaatschap bij de Cosmodrome te verlengen, staat hier de optie bij om u lid te maken voor de Vereniging Voor Sterrenkunde. Dit kost €30. We moedigen u zowel om financiële als administratieve redenen aan om zich lid te maken op deze manier.
  2. Rechtstreeks via de VVS: dit kan op elk moment en kost €35 en slechts €12,50 voor -14 jarigen. Voor -14 jarigen is dit momenteel de goedkoopste optie. U kan zich via deze pagina inschrijven voor de JVS/VVS: http://www.vvs.be/lid-worden