WIE ZIJN WE?


JVS-Descartes is een jeugdvereniging voor sterrenkunde gesitueerd te Genk, opgericht in 1972. Tweewekelijks organiseert JVS-Descartes bijeenkomsten op zaterdag van 17u45 tot 21u in de Cosmodrome, de volkssterrenwacht van Limburg.

JVS-Descartes heeft als doel de popularisatie van sterrenkunde en aanverwante wetenschappen en richt zich daarbij op jongeren van 10 tot 18 jaar. Maar we zijn en blijven een jeugdvereniging. Dat betekent dat er zowel op onze bijeenkomsten als op onze kampen steeds ruimte is voor een uitgebreid gamma aan sport en spel.

ACTIVITEITEN

Bijeenkomsten


Onze bijeenkomsten vormen onze 2 wekelijkse hoofdwerking. Deze gaan door vanaf 17 uur 45 t.e.m. 21 uur. Een bijeenkomst verloopt gewoonlijk als volgt: We beginnen met een actief spel dat, als de weergoden het toelaten, buiten doorgaat. Hierna volgt er een kleine pauze waarin er iets gedronken kan worden. De bijeenkomst wordt afgesloten met een interessante voordracht over een wetenschappelijk of sterrenkundig onderwerp.

Jeugdcursus


De jeugdcursus is de opportuniteit voor jongeren tussen 9 en 14 jaar om kennis te maken met astronomie, ruimtevaart, wetenschap en onze vereniging.

U kan er hier meer over lezen en inschrijven: Jeugdcursus

Kamp


Als afsluiter van het werkjaar organiseren we jaarlijks een tien-daags zomerkamp. Voor onze kampen zoeken we de donkerste plekjes in het binnen- of heel uitzonderlijk buitenland. 

Het Descartes kamp staat volgeboekt met leuke buiten- en binnenspelletjes, een trektocht, intrigerende voordrachten en een boeiend rode draad verhaal.

Groepsfoto vanop het kamp 2017 te Zutendaal

JVS


De JVS (Jongeren Vereniging voor Sterrenkunde) is de jongerenwerking van de VVS. De JVS zorgt voor de samenwerking tussen de verschillende jeugdwerkingen, ook wel JVS-kernen genoemd, die zich bezig houden met astronomie en wetenschap. JVS-Descartes is één van deze kernen uit Vlaanderen:

JVS-Quasar (Oostende)
JVS-Gentster (Gent)
JVS-Vigilia (Brugge)
JVS-Oberon (Hove)
JVS-Hyperion (Halle)

De JVS organiseert hiervoor jaarlijks 4 activiteiten:

De aanwezigen van de JVS-Dag 2018 georganiseerd door JVS-Vigilia te Brugge

JVS-dag


De JVS-dag is een jaarlijkse opportuniteit voor een JVS-kern om haar werking voor te stellen aan de bevriende JVS-kernen. Een JVS-dag wordt meestal begonnen met een verwelkoming door middel van een stadsspel om de gastgemeente te verkennen.

Daarna wordt er gegeten en naar een interessante voordracht van een gastspreker geluisterd. Ten slotte wordt de dag afgesloten door filmpjes te tonen die door elke deelnemende kern gemaakt en meegebracht zijn.

U kan deze van vorige jaren hier bekijken: JVS-Dag filmpjes.

Hierna wordt er nog een kleine hap gegeten en wordt er afscheid genomen van de andere kernen. 

De volgende JVS-dag zal plaatsvinden bij JVS-Oberon op:

Paas Astro Kamp (PAK)


Het Paas Astro Kamp of PAK is het jaarlijkse kamp van de JVS. We trekken dan met alle JVS’ers naar een donkere locatie om ons te gaan amuseren. Dit aan de hand van spelletjes, voordrachten en het waarnemen ’s nachts.

Voor deze activiteit moet u een JVS/VVS lid zijn. U kunt hier meer lezen over het JVS/VVS lidmaatschap.

Zomeractiviteit


De zomeractiviteit is de jaarlijkse “Wildcard” activiteit. Vroeger was deze activiteit uitsluitend de JVS-Zomersport, maar de JVS-Staf heeft hier de afgelopen jaren wat mee geëxperimenteerd. Zo hebben ze al een weekend en een uitstap naar Walibi georganiseerd.

 

Winter Astro ACtiviteit (WAAC)


De Winter Astro Activiteit is de eindejaarsuitstap naar een leerrijke locatie zoals een doecentrum of een museum. De voorbije jaren hebben we verschillende plaatsen bezocht zoals het natuurhistorisch museum, Isotopolis en het Euro Space Center.

Cosmodrome

INSCHRIJVEN

JVS-Descartes/Cosmodrome


Als u geïnteresseerd bent, bent u altijd vrij om eens een kijkje te komen nemen op een van onze bijeenkomsten, zie de agenda. Als u meer dan 2 bijeenkomsten wilt komen, vragen we wel om je lid te maken van de vereniging via de Cosmodrome. Dit lidmaatschap kost €25. Na een inschrijving op de website van de Cosmodrome wordt er automatisch een bevestiging gestuurd via mail met het rekeningnummer waarop de €25 gestort mag worden.

Indien u zich inschrijft voor de Cosmodrome en jonger dan 21 jaar bent, bent u automatisch lid van JVS-Descartes en kunt u deelnemen aan onze activiteiten. Voor bepaalde activiteiten zoals het zomerkamp en andere uitstappen vragen we wel om nog bijkomend in te schrijven. Daarover zal u dan op voorhand meer informatie krijgen.

U kan u via deze pagina inschrijven voor JVS-Descartes/de Cosmodrome: 
https://www.kattevennen.be/nl/bezoekersinfo/cosmodrome-abonnement-2018/13/

 

Vereniging Voor Sterrekunde/
Jongeren Vereniging voor Sterrekunde


Om u in te schrijven voor de JVS om te kunnen deelnemen aan haar activiteiten, dient u zich lid te maken van de VVS. Buiten het JVS-lidmaatschap zit hier ook het tweemaandelijkse jongerentijdschrift “Astra”  inbegrepen en het maandelijkse tijdschrift “Heelal”.

U kan zich via deze pagina inschrijven voor de JVS/VVS:
http://www.vvs.be/lid-worden