Inderdaad, je leest het goed. 10.000 Biljard euro is de asteroïde 16 Psyche waard. Dat is voluit geschreven 10 000.000.000.000.000.000 euro. Hij is 26 kilometer groot en zit boordevol grondstoffen die van grote waarde zijn voor de aarde.  Dit impressionant stuk rijkdom zit nu in het vizier van NASA. Maar waarom?

Wel, de asteroïde bestaat voor een groot deel uit metaal, nikkelijzer om precies te zijn. De kern van  onze planeet aarde bestaat hier ook uit. Als we dus 16 Psyche zouden kunnen onderzoeken, staan we onrechtstreeks oog in oog met onze eigen kern van de aarde. Dit zou heel interessante onderzoeken in gang kunnen zetten want misschien komen wetenschappers iets meer te weten over onze eigen planeet.

Psyche 16 door de Hubble

Natuurlijk is er niet enkel interesse vanwege de gelijkaardige materialen van onze kern, maar is er uiteraard ook nog aandacht voor het geld dat erbij komt kijken. Buiten nikkelijzer, zijn er heel waarschijnlijk nog een aantal elementen aanwezig, zoals goud en platina. NASA verwacht dat de opbrengst zo groot kan zijn, dat er op termijn een goudkoorts op de aarde komt.

16 Psyche wordt ook wel een vliegend object vol slimme meetinstrumenten genoemd. Dit willen diverse ruimtevaartorganisaties natuurlijk niet laten liggen. Verschillende organisaties denken daarom om in de verre toekomst mijnbouwexpedities te starten, waarbij ze stukken van de asteroïde zouden kunnen kappen, dan naar hier te transporteren om ze vervolgens te verwerken en alle grondstoffen eruit te halen.

NASA had aangekondigd dat ze in dit jaar (2022) de ruimtesonde Psyche gingen lanceren om effectief onderzoeken uit te voeren en een stukje van de asteroïde mee te nemen. Jammer genoeg hebben ze moeten aankondigen dat de lancering niet zal lukken, aangezien de vluchtsoftware en testapparatuur van het ruimteschip te laat waren geleverd. NASA heeft niet voldoende tijd om de nodige tests af te ronden. De oorspronkelijke lanceerdatum was 20 september 2022. De nieuwe lanceerdatum is tot nu toe niet bekend, enkel dat ze zowel in 2023 als in 2024 zouden kunnen lanceren. Normaal zou de lanceerdatum plaats vinden tussen 1 augustus en 11 oktober zodat het ruimtevaartuig in 2026 bij 16 Psyche zou aankomen, maar deze kans is nu veel kleiner geworden. De sonde zal niet bij de asteroïde aankomen voor respectievelijk 2029 en 2030. Dit komt omdat de relatieve baanposities van Psyche en de aarde veranderen, wat dus invloed heeft op de reisduur. De asteroïde bevindt zich namelijk tussen Mars en Jupiter en is zo’n 378 en 497 miljoen kilometer verwijderd van de zon. Psyche draait om de zon in een baan van 5 jaar.

Illustratie van de psyche sonde van NASA

Dit is niet de eerste keer dat deze asteroïde wordt opgemerkt. Op 17 maart in 1852 werd Psyche voor het eerst ontdekt door de Italiaanse astronoom Annibale de Gasparis. Hij vernoemde de asteroïde naar de Griekse godin Psyche. Dit wil zeggen dat Psyche al meer dan 150 jaar in het vizier van de mens zit en dus al een heel verleden achter zich heeft. De grote vraag is natuurlijk, wat gaat dit gigantische ‘brokstuk’ betekenen voor de toekomst van de aarde? Dat is jammer genoeg een vraag waar we nog niet op kunnen antwoorden. Ik ben benieuwd hoe het onderzoek van de waardevolle asteroïde 16 Psyche zal eindigen. Jullie ook?

Bronnen:

  • Nasa. (2022, 11 augustus). Asteroid Psyche. Solar experiment exploiration. https://solarsystem.nasa.gov/asteroids-comets-and-meteors/asteroids/16-psyche/in-depth/
  • Van Oosterom, A. (2020, 10 april). 16 Psyche asteroïde is rotsachtiger dan gedacht. astroblogs. https://www.astroblogs.nl/2020/04/10/16-psyche-asteroide-is-rotsachtiger-dan-gedacht/
  • Carter, J. (2022, 29 oktober). NASA Will Launch  ‘Psyche’ Mission To Explore Asteroid Worth More Than The Global Economy. Forbes. https://www.forbes.com/sites/jamiecartereurope/2022/10/29/nasa-will-launch-psyche-mission-to-explore-asteroid-worth-more-than-the-global-economy/
  • Torfs, M. (2022, 1 november). NASA gaat door met missie naar asteroïde vol goud en nikkel die meer waard zou zijn dan hele wereldeconomie. vrt nieuws. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/01/zoektocht-naar-bijzonder-rijke-planeet/

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.