Eindelijk, de vakantie is begonnen! Na het hele jaar door hard te hebben gewerkt is het nu tijd voor… verveling??! Ik denk het niet, want met deze handige en interessante websites kom je deze twee hete zomermaanden met gemak door!
(misschien zelfs slimmer dan ervoor šŸ˜‰ )

Stellarium:
Deze app is een must-have voor elke amateur (en niet zo amateur) astronoom! Het toont je exact de sterrenhemel van het moment en je kan er zoeken naar je favoriete planeet, bolhoop of eender welk object aan het hemelgewelf. Met de speciale nachtfunctie moet je zelfs geen schrik hebben voor het verlies van je nachtzicht, kortom waarom heb je deze app nog niet op je laptop of gsm staan???
https://stellarium.org/nl/ (via PC)
https://play.google.com/store (via Android)
https://apps.apple.com/be/app/stellarium-mobile/id1458716890?l=nl (via Apple)

Clear outside:
Zonder sterren geen plezier! Via Clear outside kan je op elk moment van de dag checken of het weer wel optimaal is voor sterren te kijken. Het geeft niet enkel weer of het gaat regenen, maar ook de bewolkingsgraad, of het ISS langskomt en wat de stand van de maan is. Zelfs zonder Frank Deboosere ben je in staat om het weer te kennen! Het enige wat je moet doen is je locatie intikken en klaar!
https://clearoutside.com

Light pollution map:
BelgiĆ« is nu niet bepaald het donkerste land bij uitstek, maar ben je toch opzoek naar een ideale plek om je telescoop op te stellen of ga je op vakantie en wil je weten of de sterrenhemel daar beter is dan hier? Stop met zoeken, de light pollution map is jouw redder in nood! Het laat jou elk plekje op de wereld zien met de bijhorende lichtvervuilingsgraad. Tip: Antwerpen of Brussel zijn niet zo’n goede plaatsen šŸ˜‰
https://www.lightpollutionmap.info

ny2o & Orbitron:
Kijk jij liever naar het ISS of doe je misschien aan het “aftappen” van informatie van weersatellieten? Dan is deze app echt iets voor jou! Met ny2o en Orbitron kan je kijken waar elke satelliet zich op dat moment bevindt. Het toont je ook het pad dat de satelliet zal volgen, zo kan je inschatten wanneer je je antenne moet boven halen of buiten moet gaan staan voor de volgende starlink trein.
https://www.n2yo.com (website)
http://www.stoff.pl/downloads.php (app op de PC)

Poollicht:
Ben je eerder geĆÆnteresseerd in Ć©Ć©n ster namelijk, onze zon? Poollicht.be to the rescue! Hierop vind je allerlei interessante weetjes en data over onze zon. Het waarschuwt je ook voor moest een een grote zonne-uitbarsting zijn en eventueel kans op noorderlicht. Uiteraard is dit eerder handig voor in de winter, maar moest je een vakantie op de zuidpool hebben, graag gedaan!!
https://www.poollicht.be/nl.html


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.