Elke Descartiaan die ooit naar een heldere sterrenhemel gekeken heeft, kent het wel. De opvallende W-vorm in de lucht. Dit is het sterrenbeeld Cassiopeia. Voor velen, inclusief mezelf, is dit het eerste sterrenbeeld dat je altijd terugvindt. We weten natuurlijk allemaal dat sterrenbeelden uit de Griekse en Romeinse mythologie voortkomen, maar wat is precies het verhaal van Cassiopeia? 

Cassiopeia is een bekend sterrenbeeld dat bestaat uit 6 sterren: Schedar, Caph, Ruchbah, Segin, Achird en Marfak. De W-vorm, die we uit duizenden herkennen, wordt gevormd door de helderste 5 sterren. De naam ‘Cassiopeia’ komt uit het Grieks. In volksverhalen werd Cassiopeia genoemd als naamgever van de stad Jaffa. ‘Jafo’ betekent ‘schoonheid’ in het Hebreeuws. Dit sluit aan bij de mythe van Cassiopeia. 

In de Griekse mythologie was Cassiopeia de koningin van Ethiopië. In de sterrenhemel staat haar man, Cepheus, niet zo ver van haar af. Cassiopeia is bekend om haar ijdelheid. Ooit schepte ze op over hoe haar schoonheid groter was dan die van de Nereïden. Deze zeenimfen zijn de dochters van de titaan Nereus. Een van de zeenimfen was getrouwd met Poseidon en vroeg of hij Cassiopeia een lesje kon leren. Poseidon stuurde het zeemonster Cetus naar het koninkrijk van Cepheus met de taak het te verwoesten. Cepheus vroeg een Orakel om hulp en in ruil hiervoor moesten hij en Cassiopeia hun dochter Andromeda opofferen. Ze lieten Andromeda achter, vastgeketend aan een rots.

Toen Andromeda dacht dat haar laatste uur geslagen had, kwam de Griekse held Perseus haar redden. Hij en Andromeda trouwden niet veel later. Op de bruiloft beweerde de koning van Salmydessos, Phineus, dat hij de enige was met het recht op Andromeda’s hand. Er ontstond een groot gevecht waarbij Perseus het hoofd van Medusa gebruikte om zijn vijanden te verstenen. Cassiopeia en Cepheus werden ook versteend tijdens het gevecht.

De ijdelheid van Cassiopeia zorgde dus uiteindelijk voor haar dood, waardoor ze als straf aan de hemel werd geplaatst door de goden. Om haar ijdelheid te weerspiegelen, wordt ze afgebeeld op haar troon terwijl ze haar haren kamt. Als extra straf staat Cassiopeia ook gedurende de helft van het jaar ondersteboven aan de hemel.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.