Twee maanden geleden was het weer zover: de zomervakantie was begonnen en dat betekende natuurlijk JVS Descartes-kamp! Ondertussen is het kamp afgelopen (snik), dus ik zal jullie wat bijschaven over wat er deze dagen zoal gebeurd is. Hier gaan we!

Bij de aankomst in Arsdorf op 5 juli was iedereen nog goed uitgerust en, ondanks een paar laatkomers, konden we ’s avonds allemaal gezellig aanschuiven aan tafel voor de heerlijke spaghetti van Pieter-Jan. Verder hebben we het terrein wat verkend en samen wat spelletjes gespeeld. We zijn dit jaar trouwens met tien meisjes, een record in de geschiedenis van Descartes!

De tweede dag hebben we een spel gespeeld in de bossen rond de rivier de Sûre. De opdracht bestond eruit om in groepjes om ter snelst een puzzel af te krijgen. Dit is in het bos helaas niet gelukt, maar toen we terugkwamen van dit spel, had een groot deel van de groep het puzzelvirus te pakken gekregen. Dit was dan ook een activiteit die gedurende het hele kamp werd verder gezet bij vrije momenten. Diezelfde dag kwam er plotseling een alien, genaamd René, binnenvallen tijdens het avondeten, omdat hij graag wilde zwemmen. Helaas ging zijn teleporteur stuk en dus moesten wij hem helpen. Om de dag af te sluiten hebben we ook de laserpistooltjes getest door middel van enkele spelletjes.

De volgende dag hadden we dagtocht. We moesten een rode knop vinden die noodzakelijk was voor de teleportatiemachine van René. Na een stevig ontbijt, vertrokken we voor een heuvelrijke wandeling. Na vele kilometers, werden we uiteindelijk verwend door de koude pasta van PJ. Omdat het al een vermoeiende dag was geweest, werd er de mogelijkheid gegeven om met de auto terug naar het kamphuis gebracht te worden. Het andere deel van de leden kon wel nog verder wandelen en zo deelnemen aan een (gedeeltelijke) dropping.

Op de vierde dag heeft Jonas de spits afgebeten met zijn voordracht over DNA. De rest van de dag hebben we het rustig aan gedaan met een paar spelletjes. We hebben namelijk een reclamespel gespeeld en een spel rond René, dat eigenlijk een geavanceerde versie was van trefbal. Frederik heeft een presentatie gegeven over artificiële intelligentie.

’s Anderendaags hebben we een grote versie van zeeslag gespeeld. We gingen in onderverdeelde groepjes op pad om vlaggen te verstoppen en daarna deze van het andere team te zoeken. Het was ook vandaag dat we het Grote Zwangpaleis, een ludiek zangspel, hebben gespeeld. Ook hebben we ons opnieuw geamuseerd met de lasergeweertjes.

Op zaterdag aten we een verrukkelijk Schots ontbijt. We hebben waterraketjes gemaakt en deze de dag zelf nog gelanceerd. Klaas had een presentatie voorbereid over Hawkingstraling en Helder gaf een voordracht over kleurenblindheid. Hierna werden we meegenomen voor een gezellige casinoavond door de leiding. Helaas werd alles onderbroken door bestekmonsters, die door radioactieve golven van bestek naar levende wezens waren getransformeerd. Wij moesten ons bestek gaan terughalen en dus vertrokken we op nachttocht rond twee uur. Nadat we werden aangevallen met scheerschuim en een spelletje tikkertje hadden gespeeld, konden we ons bestek bemachtigen en terug naar huis gaan.

We werden de volgende dag rond 13 uur gewekt door de leiding. Vandaag werd er een complex communicatiespel gespeeld, dit spel zat ineen met een zeer origineel idee en een iets moeilijkere uitvoering. Miquel gaf een presentatie over kabelbacteriën. Dit alles vond plaats op 11 juli, de Vlaamse feestdag. Speciaal voor deze gelegenheid aten we overheerlijke frietjes met stoofvlees.

Maandag speelden we het vierentwintiguren-spel, wat was verdeeld in verschillende fases. ‘Een tegen allen’ was de eerste fase van het spel, waarbij dit artikel schrijven een van de opdrachten was. In het volgende stadium moesten we een kampvuur verdedigen tegen met water bewapende leiding. Dit is gelukt, waardoor we aan het einde van het spel een gezellig kampvuurmoment hebben gehad met de hele groep.

Door de enorme regenval op de twee laatste dagen hebben we deze momenten voornamelijk binnen doorgebracht. Gelukkig was ons kamphuis redelijk hooggelegen, waardoor wij zeer weinig hinder hebben ondervonden door het water zelf. Op dag negen hebben we de quiz ‘Goesaert en de Schepping’ gespeeld, een Descartiaanse versie van ‘Scheire en de Schepping’.

Op de laatste dag kon René terug naar huis vertrekken omdat zijn teleporteur (uitgesproken op zen Zweeds “telepeurteur”) gerepareerd was. Er is op deze dag natuurlijk ook de traditie van het vrij podium, waarvoor bijna iedereen een entertainende act had voorbereid. Deze dag sloten we af met een warm openhaardmoment en het emotionele afscheid van twee Descartianen.

Het was zoals ieder jaar weer een fantastisch kamp, dat we niet snel zullen vergeten door de prachtige herinneringen die we er hebben opgedaan en we kunnen al bijna niet meer wachten om volgend jaar opnieuw mee te gaan!

Arwen Vanhollebeke

Alle foto’s zijn HIER te vinden.

Categorieën: Selena

1 reactie

Vera Baeten · 24 september 2021 op 06:53

Gefeliciteerd met jullie fantastisch kamp. Met dank aan de volledige leidingsploeg voor jullie tomeloze inzet , aan PJ voor zijn kookkunsten en aan alle leden die er bij waren !

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.