Beste Descartianen en ouders,

Kom dat zien, kom dat zien! Binnenkort gaan we op uitstap naar een zeer bijzondere telescoop, een radiotelescoop! We verzamelen zaterdag 13 mei aan de parking van de Cosmodrome om 12u en vertrekken van daaruit naar Duitsland. Na een rondleiding en een lezing eten we rond 17u een boterhammetje en vertrekken we stilaan weer naar België. Om 20u verwachten we terug te zijn aan de parking. De activiteit kost €11 per persoon (vervoer inclusief) en inschrijven kan onderaan dit bericht op de website. Uiteraard betekent dit ook dat er 13 mei geen reguliere bijeenkomst zal zijn.

Wat neem je zeker mee?

  • Lunch & drank/drinkfles.
  • Kleding die voorzien is op het weer. Trek makkelijk schoeisel aan, een deel van de rondleiding vindt buiten plaats.

We gaan dus op bezoek bij de imposante Effelsberg 100m radiotelescoop die ondertussen al 50 jaar aan baanbrekend onderzoek doet. Momenteel is het nog steeds zowat de grootste rechtopstaande, draaibare en werkende radiotelescoop op Aarde! Een paar leuke weetjes:

  • Tijdens de landing van de Perserverance mars rover (“7 minutes of terror”), werd Effelsberg door NASA gebruikt om de datastroom van de lander live te ontvangen.
  • De Effelsberg telescoop wordt normaal gebruikt om veel verder te kijken, naar gas en extreme objecten in de Melkweg en ver daarbuiten. Neutronensterren, zwarte gaten,…
  • De Effelsberg is ongeveer even oud als wij, JVS-Descartes! De radiotelescoop werd 4 maanden in gebruik genomen nadat we opgericht waren.
  • We krijgen ook een rondleiding bij een station van LOFAR, een synthetische radiotelescoop ter grootte van Europa. LOFAR is de krachtigste telescoop op Aarde voor lage frequenties.

Link naar google forms voor als bovenstaand formulier niet werkt: https://forms.gle/Jg4vcdKUvC6A4pwt8

Als er nog vragen zijn, kunnen jullie altijd een mailtje sturen naar leiding@jvs-descartes.org.

Met sterrenkundige groet,

De Leiding.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.