Happy new year! Dit jaar is het exact een halve eeuw geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan, en net zoals toen belooft het weer een spannend jaar te worden in de ruimtevaart.

De eerste Descartes-bijeenkomst van het jaar is nog maar pas voorbij of er worden al records gebroken. NASA’s New Horizons satelliet, bekend van de prachtige foto’s van Pluto in 2015, voltooide op 1 Januari een Flyby van Ultima Thule, een trans-Neptuniaans object van ongeveer 30 km doorsnede in de Kuipergordel aan de uiterste rand van het zonnestelsel. Ultima Thule is op 6.5 miljard km tot nu toe het meest afgelegen object om een flyby te krijgen. Onderzoek naar deze diepgevroren rots zou ons veel kunnen bijleren over het ontstaan van het zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden.

De eerste scherpe afbeelding van Ultima Thule

Iets dichter bij huis hebben we al mogen genieten van een nieuwe landing op de maan, weliswaar onbemand, deze keer door de Chinezen. De Chang’e-4 is op 3 Januari geland in de Von Karman krater. Je telescoop zul je echter mogen thuislaten, het ruimtetuig landde op de voor ons onzichtbare donkere kant van de maan. Chang’e-4 zal, compleet met rover, voornamelijk onderzoek doen naar de maanbodem. Er zouden ook zaadjes en eitjes van zijderupsen aan boord zijn om te kijken hoe deze reageren in de lage zwaartekracht en op de toxische maangrond.

China is niet de enige die een trip naar de maan plande dit jaar. Ook India en Israël hebben een lander klaarstaan en plannen om in 2019 het 4de en 5de land te worden om een zachte landing te maken op het maanoppervlak. De Indische Chandrayaan-2 zal landen aan de zuidpool van de maan en zal ook een rover aan boord hebben. Het Israëlische SpaceIL stuurt op 13 februari een lander aan boord van een SpaceX raket als inzending voor de Google Lunar X Prize, dat 20 miljoen dollar zou uitreiken voor de eerste maanlanding gemaakt door particulieren. Jammer genoeg is de deadline voor de wedstrijd echter al in maart overschreden en maken ze dus geen kans meer op het prijzengeld.

SpaceX heeft ook weer een spannend programma voor ons klaar dit jaar met op 17 januari de eerste onbemande testvlucht van de Dragon 2 crew capsule. Mocht deze test slagen zou er al in juni een bemande vlucht plaatsvinden naar het ISS. Dit zou NASA na de buitenbedrijfstelling van het space shuttle-programma in 2011 eindelijk terug de mogelijkheid geven om van eigen bodem astronauten te lanceren.

Astronauten poseren voor de Dragon 2 en Starliner waarmee ze dit jaar naar het ISS zullen vliegen.

Ook de soortgelijke Star Liner van Boeing zal volgens gelijkaardig programma in maart een onbemande en in augustus een bemande testvlucht maken naar het ISS.

Op de launch site van SpaceX in Texas was de laatste dagen te zien hoe een zeer funky constructie van blinkend aluminium verscheen, gebouwd door onder andere een bouwbedrijf voor watertorens. Het betreft een ruw prototype van de toekomstige Starship, het bovenste deel van de combinatie Starship en Super Heavy, vroeger samen BFR genaamd, die in de nabije toekomst tot 100 passagiers naar Mars zou kunnen brengen.

Met deze metalen cylinder, uitgerust met 3 nieuwe Raptor-Engines zal SpaceX over de komende weken kleine “hop” tests doen, waarmee ze kleine vluchtjes van enkele meters maken om het design van de raket te testen. Jaren terug testen ze op dezelfde manier ook de Falcon raketten.

Verder kunnen we einde 2019 de lancering van CHEOPS verwachten, een ruimtetelescoop van de ESA die onderzoek zal doen naar exoplaneten. Ook blijft het nieuwsgierig uitkijken naar resultaten van de Japanse Hayabusa2 die met behulp van landers en rovers onderzoek doet naar een asteroïde nabij de aarde.

Dit waren enkele van de
interessante missies in de ruimtevaart om naar uit te kijken in 2019. Laten we hopen dat ze allemaal vlotjes en zonder problemen mogen verlopen!

Categorieën: Selena

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.