Voorwoord

Het is weer zover, de zomer staat opnieuw voor de deur. Ik zeg zomer, dan zeggen jullie warm, ijsjes, zwemmen, geen school maar hopelijk zeggen jullie vooral “ZOMERKAMP”. Want een zomer zonder Descartes kamp dat is als Barbie zonder Ken. De leiding ziet het al helemaal zitten, 10 dagen gevuld met plezier en sterrenkunde. We hebben voor jullie opnieuw een van de donkerste locaties van België uitgezocht en een fantastisch programma uitgeschreven zodat jullie [ouders nog eens 10 dagen rust hebben] je niet gaan vervelen. Ook al zin om te vertrekken? Lees dan deze bundel om alles te weten te komen over het Descartes zomerkamp 2020.

Hopelijk zien we veel van jullie terug in de zomer 

Frederik Vanherf 

HKL Kamp 2020 

C:\Users\maarten\Dropbox\Descartes\LogoDescartes.JPG

Kampplaats 

De kampplaats van dit jaar heeft voor een aantal van jullie niet veel geheimen meer, jullie herinneren jullie (hopelijk) het PAK van 2019 nog. Dit jaar wordt deze plaats voor 10 dagen onze uitvalsbasis voor het zomerkamp. Voor wie er nog niet geweest is, we zitten in het dorpje Chassepierre, een deelgemeente van Florenville in de provincie Luxemburg. Het adres van deze locatie is (een brief is altijd leuk): 

Naam lid + JVS-Descartes
Le Breux 9
6824 Florenville
België


Een kampdag 

Een kamp met Descartes is niet zoals een ander kamp, omdat we ‘s nachts graag onze telescopen bovenhalen moeten we ons dagschema een aantal uur verplaatsen. 

Doorheen de dag doen we verschillende activiteiten. Dat kan gaan van een voordracht tot een groot spel, we knutselen raketjes of doen een experiment. 

We hebben ook grote activiteiten gepland zoals een dagtocht en misschien zelfs een nachttocht? Wie zal het weten. 

‘s Nachts draait alles natuurlijk rond het waarnemen, als het helder is halen we onze telescopen boven om op zoek te gaan naar ons favoriete Messier object. Heb je nog geen favoriet object? Geen probleem de leiding weet wel wat staan en helpt je graag op weg. Als het weer roet in het eten gooit heeft de leiding een vervang activiteit klaarstaan. 

Hieronder vind je dus een blanco dagschema, je ziet dus dat we pas op staan om 11 uur en pas gaan slapen om 2 uur. 

 • 11u00: Tijd om op te staan, te ontbijten en de afwas te doen
 • 12u00: Start van het middagprogramma
 • 18u00: Het avondeten, afwassen en de dagelijkse schoonmaak
 • 19u30: Start van het avondprogramma
 • 23u00: Hopelijk waarnemen, anders vervangprogramma
 • 00u00: De middernacht maaltijd
 • 00u15: Verder waarnemen of vervangprogramma
 • 2u00 of 3u00: Slaaptijd

Even vermelden dat het slaapuur afhankelijk is van de leeftijd. -16 jarigen gaan om 2u slapen. Wie tussen 16 en 18 jaar is mag tot 3u opblijven, tenzij de leiding dit anders zegt.

De leiding 

Het wordt tijd om de leiding eens voor te stellen. Zij zijn de mensen die het kamp organiseren en alles in goede banen leiden.

Tom Geraerts

Tom is sinds 2018 leider. Tom zit in zijn 1ste jaar Industrieel ingenieur aan de UHasselt en woont in Zutendaal. Tom is al lid van Descartes sinds 2015 en heeft al 5 kampen op zijn teller staan. Dit wordt Tom zijn tweede kamp als leider. Tom is voorzitter van de JVS en verzorgt dus mee activiteiten zoals het PAK en het WAAc. Tom zal je waarschijnlijk voor een powerpointpresentatie zien staan over jouw favoriete subatomair deeltje maar hij gaat ook zeker geen enkel spel uit de weg. 

Tuur Decoene

Tuur is onze materiaalmeester samen met Cedric, hij staat dus in voor het aankopen en nakijken van ons materiaal. Tuur is 19 en woont in Hasselt, hij is lid van Descartes sinds 2011 en dit is zijn 8ste kamp. Tuur zal in September beginnen aan de opleiding podiumtechniek aan het RITCS in Brussel. Naast Descartes is tuur ook actief als monitor bij kazou Limburg.  Als je inspiratie nodig hebt voor vrij podium of je wilt eens goed lachen is Tuur the place to be.

Wout Goesaert

Wout is de jongste van ons allen, hij is 18 jaar oud en wordt 19 op 28 november. Wout is bij Descartes sinds 2010 en dit wordt zijn 10e kamp. Wout studeert fysica in Leiden (Nederland). Naast Descartes doet Wout ook aan fotografie, verschiet dus niet als hij ineens met een camera voor je neus staat. Wout geeft heel graag voordrachten en je kan er goed mee discussiëren over verschillende onderwerpen. Wees dus niet bang om naar Wout te gaan met een vraag of idee.         

Cedric Ambroos

Cedric is de sport-en autofanaat van de leiding. Hij kan je alles vertellen over hoe auto’s werken, welke auto er voorbij komt en wie er in de goal staat bij FC. De kampioenen. Cedric zal op kamp 19 zijn en zal klaar zijn met zijn opleiding  Industriële wetenschappen aan het Technisch Instituut Sint-Jozef. Cedric is nu al aan zijn 8ste kamp en is samen met Tuur de materiaalmeester van Descartes. 

Miquel Hillen 

Miquel is 18 jaar en lid van Descartes sinds 2011 toch is dit nog maar zijn 6de kamp. Miquel studeert Fysica aan de universiteit van Hasselt. Hij bekleedt een van de belangrijkste functies bij Descartes: secretaris, hij zorgt dus dat alle formulieren in orde zijn en zal altijd gedoemd zijn om het verslag van de vergadering uit te typen. 

Koen Verlinden

Koen zal op het kamp 22 zijn en studeert elektromechanica aan de Thomas More hogeschool in Sint-Katelijne-Waver. Koen is lid van Descartes sinds 2014 maar is wel al actief bij de JVS sinds 2008. Hij is dan ook lid van de STAF sinds 2015. Koen woont in Mechelen en is zo ook ons verst wonend lid. Hij is graag met zijn handen bezig en heeft dus ook de box van Descartes in elkaar gestoken. Naast Descartes heeft Koen ook een grote liefde voor treinen.

Frederik Vanherf 

Frederik zal op het kamp 20 jaar zijn, hij zal dan ook (als alles goed gaat) zijn 3de jaar industriële wetenschappen beginnen aan de UHasselt. Frederik is lid van Descartes sinds 2012 en is al toe aan zijn 8ste kamp waarvan zijn 4de als leider. Frederik is goed op de hoogte van de mythologie en weet altijd wel een spelletje dat we kunnen spelen. Frederik is dit jaar de HKL en dus verantwoordelijk voor het goede verloop van het kamp.

Seppe Degelin Willekens 

Dit is Seppe, Seppe zal 19 rondjes rond de zon gedraaid hebben op kamp. Hij studeert Technische Natuurkunde aan de Technische universiteit van Delft. Seppe is lid van Descartes sinds 2011 en zal dan ook voor de 9de keer mee op kamp gaan. Seppe is naast leider bij Descartes, net als Tuur, Cedric en Helder, ook monitor bij kazou Limburg. Seppe is de penningmeester van Descartes en verzorgt dus het financieel aspect. Hij is enorm geïnteresseerd in sterrenkunde en neemt ook graag waar. Seppe kan je dus wel vertellen welke objecten interessant zijn om te zoeken en hoe je dat het beste doet. 

Helder Clerx 

Helder is sinds dit jaar leider en samen met Karolien verantwoordelijk voor ons online magazine, de Selena. Helder zal volgend schooljaar aan zijn laatste middelbaar beginnen. Helder heeft net als Tuur, Seppe en Cedric een monicursus gevolgd bij Kazou en zal daar dit jaar ook kampen mee begeleiden.

Karolien Vanstraelen

Karolien is net als Helder sinds dit jaar leiding en zal haar eerste kamp begeleiden. Karolien zal in juni dit jaar klaar zijn met haar middelbaar, buiten Descartes is ze veel bezig met fotografie en is enorm geïnteresseerd in het klimaat. Karolien is lid van Descartes sinds 2012 en komt mee op haar 7de kamp. Wie goed heeft opgelet merkt dat Karolien de enige vrouw in deze leidingsploeg is. We wensen haar dan ook veel succes.

De Koks

Ook dit jaar moeten we eten op kamp. Daarom hebben we dit jaar weer een top kok mee die zal zorgen voor de culinaire hemel.

Pieter-Jan Dekelver 

Dit is Pieter -Jan (of kortweg PJ, of nog korter P) Pieter-Jan gaat al langer mee op kamp dan dat sommige van jullie op deze planeet rondlopen. Hij zorgt al sinds 2011 voor de lekkerste streling der Descartiaanse tong en dit dus met veel plezier. Bovenop zijn bovennatuurlijke kookkunsten kent hij de sterrenhemel beter dan zijn dorp Oudsbergen. Pieter-Jan kan je soms tegenkomen met een wit verplegers tenue en witte sportschoenen in het ZOL in Genk, meer bepaald bij de cardiologie. Dus maak je maar geen zorgen, PJ is erbij.

4 Varkentjes

Wat neem je mee?

We zijn 10 dagen ver van huis dus zorg er zeker voor dat je genoeg kleding mee hebt, hieronder vind je de lijst van alles wat mee moet/mag. Overloop deze lijst grondig, zodat je zeker niets vergeet.

We zouden geen sterrenkundige vereniging zijn als we niet aan sterrenkunde deden, dus hiervoor zal je ook nog speciaal materiaal mee moeten/mogen nemen. Vergeet dit zeker niet, want we maken hier (hopelijk) veel gebruik van. 1 van deze spullen is een telescoop, een telescoop is een duur en delicaat object, dus als jij een telescoop meeneemt, vergeet dit zeker dan niet aan te duiden op de persoonlijke fiche zodat wij hier rekening mee kunnen houden.  Als je een telescoop meeneemt vergeet zeker je oculairs en eventuele sterrenkaarten niet. Heb jij thuis geen telescoop? Geen zorgen, Descartes en de leiding nemen ook een paar telescopen mee.

Ook willen we vragen om je naam op/in jouw spullen te schrijven, elk jaar hebben wij een hele hoop verloren voorwerpen en het is stukken makkelijker om deze terug aan zijn/haar rechtmatige eigenaar te geven als de naam erop/erin staat.

 • kleding 
  • voldoende T-shirts, broeken, ondergoed, sokken…
  • een paar lange broeken 
  • je Descartes trui of andere dikke truien 
  • muts, handschoenen, sjaal om warm te blijven bij het waarnemen  
  • Pyjama 
  • Jas of andere regenkledij
  • sportkledij
  • pet
  • zwemkledij
  • gepast schoeisel
   • binnenshuis pantoffels of slippers
   • wandelschoenen of goede stevige (waterdichte) schoenen 
   • sportschoenen (om op het terrein rond te lopen)
 • kleding voor speciale activiteiten
  • een T-shirt en broek die extreem vuil mogen worden 
  • kleding voor een bosspel (lange broek)
  • galakledij of iets wat er op lijkt (Casinoavond)
 • slaapgerief 
  • een slaapzak 
  • eventueel jouw favoriete knuffel
  • eventueel een eigen kussen
  • Dekbedovertrek en kussensloop
 • toiletgerief 
  • handdoek en washandje
  • toiletzak (tandenborstel, tandpasta, deo, eventueel kam of borstel)
  • shampoo en douchegel
  • zakdoekjes 
  • zonnecrème 
  • wasknijpers en veiligheidsspelden
  • een linnenzak voor vuile was (hiervoor kan je ook een extra kussensloop meenemen als je dat niet hebt)
  • eventueel lens/bril producten
 • sterrenkundig-/schrijfgerief
  • papier 
  • schrijfplankje met klem
  • pen, potlood, gom
  • meetlat of geodriehoek
  • schaar 
  • eventueel rekenmachine 
  • eventueel verrekijker 
  • eventueel telescoop
  • eventueel fototoestel
  • eventueel sterrenatlas of sterrenkaart
  • eventueel een boek om te lezen
  • eventueel een deken dat een beetje nat mag worden (om meteoren te kijken)
  • een RODE zaklamp niet te fel (ZEKER GEEN WITTE)
  • eventueel postzegels en enveloppen (wij raden aan om het adres op voorhand op te schrijven)
 • Varia 
  • klein rugzakje voor de wandeltocht 
  • drinkfles
  • fluohesje
  • een zaklamp niet om waar te nemen (mag dus wel wit zijn) 
  • eventueel zonnebril
  • eventueel kompas
  • eventueel gezelschapsspelletje 
  • eventueel een muziekinstrument 
  • eventueel oordopjes 
  • eventueel wat zakgeld, 25€ is naar onze mening meer dan voldoende
    
 • Belangrijke documenten 
  • identiteitskaart
  • Europese ziekteverzekeringskaart 
  • bloedgroepkaart (indien in bezit)
  • eventueel eigen medicatie 
  • ISI+-kaart (indien uw kind nog geen identiteitskaart heeft)
  • Medische fiche (indien nog niet afgegeven op een bijeenkomst)

Er is de voorbije jaren veel gezegd geweest over GSM’s op kamp, we beseffen dat het moeilijk is om in deze tijd een totaal GSM-verbod te hanteren. Toch willen we op het zomerkamp graag dat iedereen bij de groep is tijdens de activiteiten, dit is moeilijk wanneer iedereen met haar/zijn gsm bezig is. Daarom kiezen we er dit jaar voor om GSM’s toe te laten maar alleen op afgesproken momenten. Je neemt je GSM bovendien ook mee op eigen risico. We hopen dat iedereen zich kan vinden in de gemaakte regels. Verder geldt dat voor dringende mededelingen er altijd via de leiding gecommuniceerd dient te worden, wij zijn altijd bereikbaar.

Het kampreglement  

Waar een groep mensen bij elkaar leven, zijn er regels nodig. Op kamp is dat niet anders. Het onderstaande kampreglement is een geraamte waarin alle bijkomende regeltjes van het kamp passen. We verwachten dat je je aan deze regels houdt. Als je één of meerdere afspraken schendt, zal de leiding beslissen welke consequenties dit voor jou meebrengt. Bij ernstige schendingen is uitsluiting van het verdere kamp verloop mogelijk.

 • Dit kampreglement is een uitbreiding op het huisreglement van JVS-Descartes. Dit reglement is altijd na te lezen via deze link:
  Huisreglement.
 • De kampleiding bestaat dit jaar uit: Koen Verlinden, Frederik Vanherf, Tom Geraerts, Tuur Decoene, Seppe Degelin Willekens, Cedric Ambroos, Miquel Hillen, Wout Goesaert, Helder Clercx en Karolien Vanstraelen. Naar hen moet je altijd luisteren.
 • De kok dit jaar is: Pieter-Jan Dekelver. Hij staat op gelijk niveau als de leiding.
 • Op de dag van aankomst worden de slaapkamers verdeeld. Je mag nooit een andere slaapkamer dan de jouwe betreden. In de zaal is er genoeg plaats om gezellig samen te praten. 
 • Met uitzondering van eventuele sterrenkundige bijzonderheden (een telescoop, verrekijker of fototoestel bijvoorbeeld) horen kostbare voorwerpen niet thuis op het kamp. Wees voorzichtig met al het materiaal dat je tegenkomt. Het maakt niet uit of ze nu van JVS-Descartes zijn, van de stad Genk, de Cosmodrome, Sport Vlaanderen of van een mede kampganger zijn. Bij eventuele beschadiging kan je verantwoordelijk gesteld worden. Hou je eigendommen ordelijk in de gaten, laat niets rondslingeren. Opgelet: jouw telescoop is niet verzekerd tijdens het kamp.
 • Niemand mag, om welke reden dan ook, zonder begeleiding van een leider de kampplaats verlaten. Er is genoeg plaats om je uit te leven op de kampplaats.
 • Alle geluidsproducerende toestellen (zoals wekkers, radio’s, computerspelletjes, …) zijn verboden op kamp. Je mag wel CD’s of een USB of LP’s  stick meebrengen, maar zet dan wel overal duidelijk je naam op. Als je wil, mag je een muziekinstrument meebrengen.
 • Een GSM is toegelaten maar neem je mee op eigen risico, als je een GSM meebrengt geef je hem af aan het begin van het kamp. Er worden momenten voorzien waarbij je je GSM kan gebruiken. Wanneer er GSM’s gebruikt worden op momenten waarop het niet past of wanneer je een GSM gebruikt die je niet hebt afgegeven zal deze afgenomen worden.
 • Roken is verboden op kamp. Ook alcoholische dranken mag je niet meebrengen. Het spreekt vanzelf dat ook drugs strikt verboden zijn.
 • Er is een algemeen verbod op geluidsoverlast na 22u.
 • Op de waarnemingsweide wordt er ’s nachts geen wit licht gebruikt! Een zaklamp met rode afscherming is een vereiste en mag zeker niet te fel in de ogen schijnen.
 • Lasers zijn verboden voor leden.
 • Wapens (onderanderen (zak)messen) zijn strikt verboden, als de leiding je betrapt met een wapen zal dit afgenomen worden.
 • Er wordt geen snoep/frisdrank/pepdrank meegenomen op kamp. De kok voorziet meer dan genoeg eten. Als de leiding dit vindt, worden deze afgenomen en pas op het einde van het kamp terug gegeven.

Vervoer naar de kampplaats 

Aangezien de kampplaats nogal afgelegen ligt doen we voor het vervoer dit jaar beroep op de ouders. Op de inschrijving zal u kunnen aanduiden of u wilt rijden en of u meerdere leden kunt vervoeren. Dit is volledig vrijblijvend maar wij hopen natuurlijk op een aantal vrijwilligers. Het uur van vertrek, de verzamellocatie en de bestemming worden naar aanloop van het kamp meegedeeld. Als u hier vragen bij heeft aarzel dan niet om een mail te sturen naar Frederik (contactgegevens vindt u onderaan). 

Hoe inschrijven

Moest je nog niet ingeschreven zijn en we hebben je helemaal overtuigd om mee te komen, kun je je inschrijven via volgende link: 

Als je je wilt inschrijven voor ons kamp moet je wel voldoen aan volgende voorwaarden:

 • Je moet lid zijn van JVS-Descartes 
 • Je moet 10 jaar of ouder zijn of 10 jaar worden in 2020, voor jongere leden vragen wij om dit met de leiding te bespreken aangezien ons dagschema zeer vermoeiend kan zijn.

Heeft u uw kind al ingeschreven? Super! vergeet dan ook volgende zaken niet: 

 • De medische fiche die u gekregen heeft in de bevestigingsmail af te drukken, te onderteken en door je kind af te laten geven aan de leiding op een bijeenkomst of inscannen en doorsturen naar leiding@jvs-descartes.org
 • De betaling uit te voeren voor 20 juni 2020 op de rekening van JVS-Descartes. Zie volgende pagina.
1272616_646007678750948_1260027781_o.jpg

Betaling

Het zomerkamp is jammer genoeg niet gratis, om uw kind een leuke tijd te bezorgen vragen wij u om een betaling uit te voeren van 165€. Deze prijs omvat onder andere: verzekering, overnachtingen en maaltijden gedurende het volledige kamp en activiteiten die ter plaatse georganiseerd worden (bijvoorbeeld zwemmen). Als uw kind geen volledig kamp meekomt contacteren wij u met een aangepaste prijs. 

Wij vragen u de betaling via overschrijving te doen en te betalen voor 20 juni 2020, de informatie vindt u onderaan. Als u vragen hebt of graag een gesprek wenst met Seppe (penningmeester) gelieve hem dan te contacteren op penningmeester@jvs-descartes.org of +32 486 25 14 32 (beschikbaar tijdens de week na 15:30 en in het weekend). 

WEGENS CORONA CRISIS: We hebben op dit moment nog geen zicht op of, en zo ja, hoe, ons kamp zal doorgaan. Om jullie toch zekerheid te geven over jullie geld garanderen wij een volledige terugbetaling van het inschrijvingsgeld moest het kamp afgelast worden. We willen jullie wel vragen om aan de vooropgestelde datum (20 juni) te voldoen.

Prijs: 165€ 

Rekeningnummer: BE31 7351 6208 4055 

BIC: KREDBEBB

Mededeling: “naam kind” kamp 2020 

Vragen

Moest u nog vragen hebben dan kan u die steeds stellen aan onze leiding op een bijeenkomst, als u verkiest Miquel te spreken kan u hem altijd bereiken door middel van volgende: 

E-mail: hkl@jvs-descartes.org

GSM-nummer (HKL): +32 474 63 03 50 (Ook voor noodgevallen tijdens kamp)

U kan ook de voltallige leiding bereiken via:

E-mail: leiding@jvs-descartes.org

Of voorzitter (Wout) op: +32 485 24 08 76

Categorieën: Kamp

0 reacties

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.